Menu

Антирейдерська комісія повернула право власності на більш ніж 5,5 тис. земельних ділянок за 9 місяців цього року


Комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (так звана Антирейдерська комісія) за 9 місяців поточного року повернула у власність громадян більш ніж 5,5 тисяч земельних ділянок загальною площею майже 7 тисяч гектарів. Про це сказала заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова, підбиваючи підсумки роботи Департаменту державної реєстрації та нотаріату за три квартали 2017 року.

«Антирейдерська комісія Мін’юсту була і залишається дієвим механізмом відновлення порушених майнових прав громадян. Так, за 9 місяців поточного року комісія задовольнила 453 скарги. З них 204 скарги щодо земель, 183 — щодо об’єктів нерухомого майна, 66 — щодо реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Людям повернуто право власності на більш ніж 5,5 тисяч земельних ділянок загальною площею майже 7 тисяч гектарів», - зазначила Олена Сукманова.

Читайте статтю: Як повернути нерухомість, яку розділили. Захист прав захоплених об’єктів

За її словами, за кожною із цих задоволених скарг — долі конкретних людей, які стали жертвами рейдерів чи нечистих на руку реєстраторів, але знайшли справедливість у комісії. Як приклад Олена Сукманова навела кілька найпоказовіших цьогорічних кейсів. Так, комісія повернула киянам-інвесторам 52 квартири, відчужені рейдерським способом. Також задовольнила спільну скаргу 151 селянина з Кіровоградської області, земельні ділянки яких були незаконно перереєстровані. Комісія частково вирішила одну з найгучніших рейдерських історій, повернувши 35% підприємства «Нива-2010» родині Трибиненків у с. Бережинка Кіровоградської області. А зовсім нещодавно допомогла відбити рейдерську атаку на ПАТ «Рижівський гранітний кар’єр» (Полтавська область), яка здійснювалась шляхом незаконної реєстрації зміни керівного складу підприємства.

Олена Сукманова також наголосила, що Департамент веде активну діяльність щодо перевірки якості роботи державних реєстраторів та нотаріусів. «За результатами перевірок для 241 державного реєстратора тимчасово заблоковано, а для 16 — анульовано доступ до держреєстрів. Також до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України направлено одне подання щодо анулювання свідоцтва про право займатися нотаріальною діяльністю», - зазначила заступник Міністра.

Читайте статтю: Оформлення права власності на земельну ділянку. Останні зміни в процедурі оформлення.

Окрім того, за її словами, Департамент державної реєстрації та нотаріату має значні успіхи у наданні інших послуг населенню. Зокрема, послугою отримання свідоцтва про народження дитини у пологовому будинку з початку дії сервісу скористалося вже більше 200 тисяч громадян. Проект «Шлюб за добу» також набуває популярності серед українців: ним вже скористалось майже 20 тисяч пар по всій Україні», - сказала Олена Сукманова.

Вона також додала, що Департамент веде активну роботу у питаннях державної реєстрації громадських формувань та ЗМІ. «За три квартали цього року було підготовлено та прийнято 257 позитивних рішень у сфері державної реєстрації громадських формувань та 511 у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств», - зазначила заступник Міністра. Зокрема, за її словами, було зареєстровано три політичні партії, дві всеукраїнські профспілки, для участі у виборчому процесі засвідчено копії статутних документів 94 політичних партій, зареєстровано 280 друкованих засобів масової інформації та ще 51 інформаційне агентство, як суб’єкт інформаційної діяльності.

Джерело: Міністерство юстиції України

Вспомните новость: Самозахват земельного участка: чем грозит и как узаконить

Закажите бесплатную консультацию